best free website templates

De resultaten laten zien dat... 

Beelddenken

beelddenkenWat is beelddenken?

Alle mensen worden als beelddenker geboren, je kent namelijk geen andere wereld dat beelden en ervaringen. Later, wanneer taal een rol gaat spelen ontwikkelen, ontwikkelen de meeste mensen een voorkeur voor taaldenken. Toch zijn er kinderen die een voorkeur blijven houden voor beelddenken. Deze kinderen zijn ruimtelijk en visueel ingesteld en denken in ervaringen en beelden.

Een voorbeeld. Wanneer het woord “Roos” gezegd wordt zullen de meeste mensen voor zich R-O-O-S zien. Een beelddenker ziet een prachtige roos voor zich in een vaas, een boeket of in de tuin.

Vanwege de andere manier van denken worden beelddenkers vaak niet begrepen. Ze kunnen in de klas niet meekomen, zijn snel afgeleid en kunnen in andermans ogen “dom” overkomen.


"Mijn kind lijkt een eigen taal te hebben, zo wordt rotonde een rontonde"


Hoe kunt u als ouder beelddenken herkennen?
Kinderen die een voorkeur hebben voor beelddenken kunnen:
•Zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid.
•Moeite hebben met plannen en kunnen chaotisch overkomen.
•Spelen graag met constructiespeelgoed.
•Moeite hebben met woordenschat en kunnen bijvoorbeeld moeilijk op woorden komen.
•Moeite hebben met spelling.
•Gevoeliger en kwetsbaarder zijn.
•Het idee geven dat ze niet luisteren.

Ook zijn beelddenkers vaak laatbloeiers en lopen dus op bepaalde vlakken achter op leeftijdsgenoten.
Om te kunnen vaststellen of uw kind beelddenkend is maken we onder andere gebruik van het wereldspel, op basis van de resultaten van dit onderzoek kunnen we een passend begeleidingstraject opstellen.

"Huiswerk plannen en de juiste schoolboeken meenemen is moeilijk voor mijn kind"

Gevolgen voor leren.

Zolang een kind nog veel leeft in beelden en ervaringen is er vrijwel niks aan de hand. Zodra een kind naar school gaat en in aanraking komt met taal en rekenen, kunnen er problemen ontstaan.

Dit heeft niet zo zeer te maken met het intellectuele vermogen van een kind, maar met de wijze van aanbieden van de leerstof.

Beelddenkers werken vanuit het geheel naar een detail en vaak wordt er op scholen vanuit een detail naar het plaatje gewerkt. Verder kunnen er problemen ontstaan met letters die op elkaar lijken, bijvoorbeeld de b, p en d. Spellingsregels, rekenstrategieën en andere regels die een kind op school aangeleerd krijgt zijn moeilijk te hanteren. Vooral details onderscheiden vinden veel beelddenkers moeilijk. Daarbij kijkt een beelddenker voornamelijk naar overeenkomsten en minder naar verschillen. 

remedial teaching

"Er lijkt veel meer in mijn kind te zitten dan eruit komt!"

leerproblemen

Zwakte of talent?

Beelddenken is absoluut geen zwakte, maar eerder een talent! Iemand die een beelddenkende leer- en denkstijl heeft, heeft het vermogen om out of the box te denken. Ze kunnen ineens met hele originele oplossingen voor een probleem komen waar niemand aan gedacht heeft. Een beelddenker verwerkt informatie veel sneller dan een taaldenker! Je kunt namelijk meer beelden per seconde verwerken dan woorden. Natuurlijk lopen beelddenkers wel aan tegen hindernissen zoals in bovenstaande tekst beschreven, maar deze zijn met een aantal aanpassingen te overwinnen. Zodra je weet hoe je leert, kun je ook de manier van leren aanpassen! Leren wordt dan makkelijker. Tot het tiende levensjaar kan de denkstijl nog enigszins gestuurd worden door begeleiding op school en thuis.

Wilt u ook dat uw kind alles uit zichzelf kan halen wat mogelijk is?

VOLG ONS!

Contact

Vletstraat 10c
8937AV Leeuwarden
Email: info@eigenwijz4uit.nl
Telefoon 0650234811

Overige info

KVK nummer: 64005887
BTW nummer: 198203974B01
IBAN: NL87 INGB 0006919307